Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

В Нетішині проходить Всеукраїнський профілактичний захід ”Урок”

13 вер 2017

Відповідно до ст.53 Конституції України та Закону України “Про загальну середню освіту”, листа Міністерства соціальної політики України від 09.08.2017 року “Про організацію проведення у 2017 році Всеукраїнського профілактичного заходу “Урок”, річного плану служби у справах дітей у м.Нетішині триває робота щодо виконання державної політики у сфері забезпечення можливості отримання дітьми повної загальної середньої освіти, тобто   11 класів.

Всеукраїнський профілактичний захід “Урок ” розпочався в середині серпня, адже питання, чи сядуть за парти усі діти міста, які мають навчатися, на початку навчального року одне із найголовніших.Триватиме захід до кінця жовтня. Організовує та  координує роботу щодо  проведення заходу служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради. Учасниками заходу є представники управління освіти, ювенальної провенції Нетішинського відділення поліції Славутського відділу поліції ГУНП у Хмельницькій області, управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради, яке перебрало на себе повноваження міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Мета заходу: виявити дітей, які можуть не приступити до навчання, які не влаштовані  або залишили навчання, та повернути  їх до школи, чи охопити відповідними формами навчання.

За даними управління освіти виконавчого комітету міської ради, усього в місті 4192 дитини шкільного віку.

Спільними зусиллями було проведено профілактичну роботу з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, а це 27 сімей,  в яких проживає 44 дитини, з них  29–школярі. Саме тут була загроза, що діти не сядуть за парти з вини батьків, будуть не підготовлені до школи,  буде відсутній батьківський контроль, наявна мала мотивація дітей до навчання, і, взагалі, батьки можуть лише у вересні пригадати, що їхні діти ще учні і їх потрібно хоча б зібрати до школи. Проведено звірку дітей, які переходили в інші школи та садочки у зв’язку з тим, що стали першокласниками. Проведено звірку щодо дітей, які перебувають у спеціалізованих школах-інтернатах, таких виявилося 14 школярів, 11 з  них потребують корекції фізичного та розумового розвитку. Втішно, що у місті немає жодної дитини, яка б 1 вересня 2017 року  не приступила до навчання в школах з вини батьків.

З метою соціального захисту дітей міста в ході рейду було проведено акцію “Готуємо дітей до школи” на виконання заходів програми запобігання дитячій бездоглядності у місті на 2016-2020 роки. Із міського бюджету виділено 7 тисяч гривень для  придбання  наборів шкільного приладдя. Такі набори (по 200.00 грн. кожен) отримали 35 школярів, які перебувають на обліку служби у справах дітей, з них 6 дітей, чиї батьки загинули під час бойових дій  на сході України. Для 42 школярів, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в рамках міської програми соціального захисту та матеріальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2017-2021 роки,  із міського бюджету було надано матеріальну допомогу кожній дитині по 1190,47 гривень для придбання шкільної та спортивної форми, на загальну суму 50 тис. гривень. Магазин “Офіс-центр” надав 40 ранців, які були у вжитку, для дітей, які потребують підтримки.

У 2017 році 2 батьків було притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виконання обов’язків в частині забезпечення освіти. Одного підлітка на початку навчального року влаштовано до Плужненської санаторної школи  після повернення його з центру соціально-психологічної реабілітації “Щасливе дитинство”. Наразі   учень потребує корекції поведінки, ведуться пошуки відповідної форми навчання для нього. На часі розгляд питання щодо перебування в сім’ї батьків малолітньої,  яка через батьківський недогляд з перших днів навчального року стала пропускати навчання в школі.

Окрім того, надано адміністраціям одного вишу та одного ліцею дозволи на відрахування неповнолітніх, оскільки відрахування неповнолітніх із навчальних закладів усіх рівнів акредитації  відбувається лише за погодженням служби у справах дітей. Наразі Всеукраїнський профілактичний захід “Урок” у місті  триває.

За інформацією начальника служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради

Антоніни Єльяви