Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

НЕТІШИНСЬКА СЕС ООРР

Ротавірусна інфекція: як захиститися

За 6 місяців 2022 року в Україні було зареєстровано 3 533 випадки ротавірусного ентериту, з них 3 388 — у дітей.

Зокрема, найчастіше на недугу страждали діти віком 1–4 роки — 1 982 дитини.

За цей період зареєстрували 8 спалахів ротавірусного ентериту, унаслідок яких постраждали 49 людей, з них 44 дитини. Найчастіше спалахи виникали в пунктах для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб — 6 (75,0%) та дошкільних закладах — 2 (25,0%).

Нагадаємо, ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі. Ротавірус дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок.

Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями та предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час приймому їжі.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.

В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції належать до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

Докладніше на сайті #ЦГЗ: https://bit.ly/3RXQpZE


Коли очікувати нову хвилю COVID-19

Про це журналістам “Суспільне. Хмельницький” розповіла лікар-епідеміолог, завідувач відділу імунопрофілактики ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Олена Іваськів.

 

 

https://www.facebook.com/watch/?v=440024491333691


В умовах війни значно зростає ризик харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Адже часто немає можливості забезпечити належні гігієнічні практики в приготуванні їжі та збереженні харчових продуктів. До того ж, підвищується температура повітря, і, подекуди, обмежений доступ до питної води.
  Надаємо рекомендації для організаторів громадського харчування, що допоможуть попередити харчові отруєння та виявити їх симптоми.


Які продукти вітамінізують організм влітку?

  Війна змусила багатьох пережити стрес, відчути травматичний досвід переїздів та довготривалих поїздок у чужі міста й країни. В таких умовах налагодити здорове харчування — завдання не з легких.
  Проте збалансована їжа, багата на вітаміни й мікроелементи, може зміцнити ваш організм. Також правильне харчування позитивно впливає на ваше психічне здоров’я.
  Влітку саме час споживати сезонні свіжі овочі та фрукти. Розповімо про 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково варто включити до вашого раціону.
  Влітку буряк ще не має своєї характерної щільної структури, але містить більше солодкого соку. Завдяки високому природному вмісту калію й нітросполук, буряк буде корисним для профілактики серцево-судинних захворювань і нормалізації тиску. Червоний пігмент буряків — беталаїн — має протизапальну, антиоксидантну дію, позитивно впливає на метаболізм при шлунково-кишкових захворюваннях.
  Солодкий перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному й жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий же, як у моркві. Деякі сорти перцю мають протизапальну, болезаспокійливу й онкопротекторну властивість.
  Молода морква влітку особливо смачна. Вона є джерелом мікроелементів, вітамінів і одним з лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного для здоровя зору, шкіри та міцного імунітету. А ще, морква, як і буряк, багата на фолати, що важливі для дітей та вагітних жінок.
  У зернах кукурудзи міститься безліч вітамінів (РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), аскорбінова кислота, цінні мінеральні речовини (солі калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію), а також мікроелементи (нікель та мідь). Але головне — кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.
  Огірки багаті на аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Ці овочі можуть зменшити відчуття голоду, втамувати спрагу та, водночас, поповнити запаси організму у корисних вітамінах та мінеральних речовинах.
  Молода квасоля містить білки, вітаміни й мінеральні речовини, є джерелом рослинного білка. Можна використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах.
  Молода картопля належить до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій картоплі. Готувати молоду картоплю можна навіть з добре вимитим лушпинням.
  Помідори влітку містять набагато більше провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів. Особливо корисною речовиною у “літніх” помідорах є лікопін – антиоксидант, що може знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.
  Молода цибуля влітку може бути доповненням до будь-якої страви, має антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цибуля багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте зелені гілля та корінець цибулі до свіжої або термічно обробленої їжі.
  У баклажанах, окрім вітамінів і мінеральних сполук, міститься багато поліфенолів. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі й відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.
  Детальніше про те, як налагодити здорове харчування в умовах війни: https://bit.ly/3G3drc8


Гепатити: яку небезпеку вони становлять для нашого організму?

  Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він розвивається через ураження вірусом гепатиту, деякі інфекційні захворювання, токсичні речовини, медикаменти та аутоімунні захворювання. Отож, про вірусні гепатити. Їх п’ять: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця.

  Гепатити А і Е передаються фекально-оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої їжі або води.

Гепатити В, С, D потрапляють в організм людини через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту.

Зокрема, це може статися під час переливання крові, медичних маніпуляцій, від матері до дитини, статевим шляхом, під час вживання наркотиків (ін’єкційно, інтраназально або ж побутовим шляхом – наприклад, коли людина використовує леза для гоління або зубну щітку після інфікованої людини).

  Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу ретельно вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо.

  Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96 % всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи.


Правець: небезпека та шляхи запобігання

Війна — ідеальне середовище для поширення правця — небезпечного інфекційного захворювання. Смертність від нього сягає 70%.

Бактерії, що спричиняють правець, живуть у ґрунті, пилу та шлунково-кишковому тракті тварин. Інфікуватися можна навіть через невелику подряпину.

Головне запам'ятати: найкращим способом захисту від правця є вакцинація.


 

Актуальні питання про імунізацію проти COVID-19

 

Наразі в Україні бустерну дозу рекомендовано вводити у період з 6 по 9 місяць після отримання базового курсу вакцинації проти COVID-19.

Проте, якщо ви не отримали бустер у рекомендований термін, — це слід зробити за першої ж можливості. Сертифікат про вакцинацію за таких умов також буде доступний.

Водночас, бустерне щеплення важливо зробити саме в рекомендований період, адже це дасть змогу поновити захист від симптоматичного захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби.

Це важливо зробити саме зараз ще й з таких причин:

важкий перебіг COVID-19 та тривалі наслідки для здоров’я – неприємно, а в умовах війни це ще й створення додаткового навантаження на лікарів, котрі зараз працюють на межі можливостей.

в осінньо-зимовий період традиційно зростають темпи поширення вірусних захворювань, а тому варто себе захистити.

Разом з тим, задля уникнення проблем із визнанням сертифіката за кордоном, радимо все ж дотримуватись рекомендованого періоду введення бустерної дози.

В Україні доступні вакцини Cominarty від Pfizer та CoronaVac. Актуальний перелік пунктів щеплень можна знайти за посиланням bit.ly/vaccinationpoints або за номером телефону 16-77.

Також нагадаємо, що в Україні вже дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям 18–59 років із хронічними хворобами. Докладніше: https://bit.ly/3PGc8U6

 

 


 

Не їж антибіотики ложкою: як те, що допомагає, може нашкодити?

 

”Настане день, коли будь-хто зможе купити пеніцилін у будь-якому магазині, і від неправильного використання бактерії стануть резистентними до пеніциліну”, — сказав свого часу Александер Флемінг, який відкрив перший антибіотик ще 94 роки тому. 

Відтоді відкрито або синтезовано сотні препаратів для лікування не лише бактеріальних, але й грибкових інфекцій, вірусних захворювань та інфекцій, спричинених найпростішими та гельмінтами. З їхньою допомогою вдалося врятувати мільйони людських життів.  

 Проте в медалі завжди є зворотна сторона — через доступність, самолікування й некваліфіковане призначення антибіотики вже до 2050 року можуть стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку. Усе через розвиток стійкості в бактерій, грибів, вірусів до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими.  

 Як наслідок — лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності.  

 І це стає проблемою світового масштабу. Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, до яких можна віднести й нашу державу.  

 Стійкість бактерій до антибіотиків — це явище закономірне. Однак, якщо створити сприятливі умови, то цей процес пришвидшиться. Наприклад, що частіше використовується антибіотик, тим швидше з’являються та розмножуються бактерії, які втратили чутливість до нього.  

 Власне, головна причина появи резистентних бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими: з кожним вживанням препарату з усіх існуючих бактерій якісь будуть виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотика наступного разу.  

 Відповідальність лежить як на людях, котрі займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без рецепту. На жаль, трапляються й випадки, коли лікар призначає антибіотики в ситуаціях, коли цього можна уникнути.  

 Дослідження та відкриття нових антибіотиків тривають. За цей час ще більше бактерій стане резистентними до препаратів. Щоб уповільнити цей процес, кожен може зробити свій внесок — відповідально ставитися до вживання антибіотиків, не займатися самолікуванням та поширити цю інформацію серед свого оточення.  

 


 

Ботулізм: кількість потерпілих зросла до 3

 

Тепер цей випадок класифікується як "сімейний осередок з трьома потерпілими". За уточненою інформацією, 24 липня цього року двоє братів - 1971-го та 1982-го р.н. споживали не лише в'ялену рибу домашнього приготування, а ще й домашню тушкованку. Разом із ними вечеряла мама одного із чоловіків, 1960 р.н., щоправда, риби вона не їла. І вечеря відбувалася не у Хмельницькому, як раніше повідомляли брати, а в одному із сіл Хмельницького району.

До, речі домашню консерву, за словами потерпілих, виготовили ще у березні і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою з партії.

Жінці стало зле 27 липня, за допомогою до лікарів вона звернулася наступного дня і була госпіталізована до Хмельницької інфекційної лікарні з діагнозом "ботулізм". Усім хворим була введена протиботулінічна сироватка. Потерпілі перебувають під наглядом фахівців у згаданому лікувальному закладі: жінка - у важкому стані, а чоловіки - у стані середньої важкості. Адже лікування, за сприятливого сценарію, може тривати не менше кількох тижнів.

Більш детально про ботулізм, його симптоми та профілактику - https://phc.org.ua/.../kharchovi-otruennya/botulizm...

 


 

Чи потрібно робити бустер, якщо перехворів на COVID-19?

 

Так, потрібно! Навіть якщо після двох доз вакцини ви перехворіли на COVID-19, вам варто отримати бустерну дозу щеплення. Окремо нагадаємо, що щеплення захищає саме від важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусу.

Ефективність вакцин проти коронавірусної хвороби з часом зменшується. Також з’являються нові штами вірусу. Бустерна ж доза допомагає поновити ефективність вакцини та подовжити захист від важкого перебігу та смерті від COVID-19.

Особливо доцільно подбати про отримання бустеру людям із груп ризику. Це літні люди, люди з серцево-судинними, легеневими хворобами, а також онкозахворюваннями та діабетом. Саме вони можуть мати важкий перебіг COVID-19, потрапити в лікарню і навіть померти від цього захворювання.

 

 

 

 

 


 

Чому при діабеті фізична активність є необхідною?

 

Справа в тому, що під впливом фізичних вправ:  

підсилюється дія інсуліну, тобто клітини організму стають більш чутливими до нього;

покращується здатність організму засвоювати глюкозу;

поліпшується настрій.

Яке фізичне навантаження обрати?  

Насамперед, 20-25 хв на день (150 хв на тиждень) займайтеся аеробними (так званими «кардіо») вправами середньої інтенсивності.

Це, зокрема: швидка хода, йога, біг, їзда на велосипеді, плавання, танці та навіть домашні справи (прибирання, садівництво, городництво тощо).

Крім того, 2 рази на тиждень виконуйте помірні силові вправи на всі основні групи м’язів (ноги, стегна, спину, живіт, груди, плечі та руки) з легкими вагами та багаторазовими повтореннями. Це допоможе зберегти м’язи у формі.
Які особливості має вибір фізичного навантаження при цукровому діабеті?  
У більшості випадків, виконання фізичних вправ знижує рівень глюкози в крові, але іноді, під час або після тренування, він може підвищуватися. Зазвичай, це відбувається через:  

викид адреналіну внаслідок занадто інтенсивного навантаження;

їжу, яку ви споживаєте до чи під час тренування.

Щоб цього не сталося:  

1. дуже обережно займайтеся високоінтенсивними вправами, важкою атлетикою, спринтом.

2. під час тренування дихайте ритмічно та глибоко.

3. уникайте вживання надмірної кількості вуглеводів до та під час тренування.

4. займайтеся не рано-вранці, а бажано після 8:00 ранку.

5. перед початком тренувань обов’язково проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем щодо безпечних для вас фізичних навантажень та можливої зміни ліків.

У цілях безпеки варто також:  

перевіряти рівень цукру в крові перед та після фізичної активності;

носити з собою перекус на випадок, якщо рівень глюкози занадто знизиться;

мати при собі картку або браслет, на якому вказано, що у вас діабет;

носити зручне взуття, що підходить для того виду діяльності, яким ви займаєтеся;

щодня перевіряти ноги, чи немає пошкоджень чи травм.

Пам’ятайте: сили з’являються, коли починаєш діяти.  

 


 

Кальян: насолода чи небезпека?

 

Затемнене приміщення, наскрізь просякнуте густим димом, солодкуватий їдкий запах, який ще довго буде лишатися на одязі й волоссі, та музика, що вводить в транс, аби хотілося курити ще й ще. Ось така вона, псевдокультура куріння кальянів, яка набула широкого розповсюдження в Україні, а особливо серед найвразливішої категорії населення — молоді.

За даними ВООЗ, 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. Часте вживання кальяну з тютюном може призвести до виникнення нікотинової залежності, а також шкодить серцево-судинній системі, стимулює появу та розвиток онкологічних захворювань, а також негативно впливає на стан нервової системи. Ще один фактор ризику — питання гігієни. Кальяни не проходять повної стерилізації після використання іншою особою.

Пасивне куріння кальяну також є небезпечним для здоров'я! 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку, запаху й не затримуються водою. ВООЗ наголошує: пасивне куріння кальяну становить ще більший ризик для організму, ніж вдихання вторинного диму звичайних сигарет. Фактично, кальян виділяє ті ж самі токсичні й канцерогенні речовини, проте в значно більших концентраціях.

Тож на часі — радикальні методи боротьби з кальянною псевдокультурою. А саме — повна заборона на вживання кальянів у приміщеннях громадських та робочих місць, покликана оберігати людей від вторинного кальянного диму й запобігати згубній залежності від тютюну серед молоді.

З 11 липня 2022 року вступили в дію норми Закону 1978-IX, який до запровадженої з 2012 року заборони куріння кальянів, тютюнових виробів та е-сигарет додав заборону вживання сигарет для нагрівання разом з пристроями для нагрівання тютюну. З повним переліком місць, заборонених Законом для куріння, можна ознайомитися за посиланням.

 

 


 

Як привчити дитину мити руки?

 

Одним із найважливіших аспектів профілактики хвороб є дотримання гігієни рук. Миття рук із милом може запобігти кожному 3-му випадку кишкової інфекції та кожному 5-му випадку респіраторного захворювання.

Це особливо важливо в умовах війни!

Важливо не лише виховати в дитини звичку мити руки, а й навчити робити це правильно й дати розуміння, чому це важливо.

Маленькій дитині можна пояснити, але не лякати:

  • бруд, який ми бачимо та відчуваємо на руках, може бути шкідливим, якщо потрапить до рота або в очі;

  • окрім бруду, який ми бачимо та відчуваємо, на руках можуть бути маленькі, не видимі оком створіння — мікроорганізми. Окремі з них можуть спричинити біль у животі та нездужання, а деякі — дуже небезпечні хвороби;

  • торкаючись брудними руками різних предметів, можна рознести бруд та мікроорганізми навколо себе;

  • кщо готувати їжу або пригощати інших людей брудними руками, можна передати їм небезпечні мікроорганізми, що спричиняють захворювання.

Але є спосіб захистити себе та близьких — помити руки.

Формування звички потребує часу. Тому, якщо ваш малюк уже вміє мити руки сам — нагадуйте йому, що це необхідно робити. А якщо він сам ще не справляється — допомагайте йому, акцентуйте увагу, що ви разом миєте руки:

  • коли прийшли з вулиці;

  • після відвідування туалету;

  • перед прийомом їжі;

  • після контакту з тваринами;

  • після кашлю та чхання;

  • якщо руки видимо брудні.

Як правильно мити руки:

  • Змочіть руки проточною водою. Нікуди не поспішайте, адже миття рук має тривати 40–60 секунд.

  • Закрийте кран та нанесіть мило. Надавайте перевагу рідкому милу навіть вдома, адже на поверхні твердого мила можуть розмножуватися мікроорганізми.

  • Намиліть руки так, щоби піна покривала кисті рук повністю. Це можна перетворити у веселу гру — у кого більше пінки.

  • Потріть поверхні рук: зовнішню і внутрішню поверхню кисті, великі пальці, кінчики пальців та між пальцями.

  • Ретельно ополосніть руки, щоби залишки мила не спричиняли подразнення шкіри.

Просушіть руки особистим тканинним або паперовим рушником. Уже змалечку варто привчати дитину не користуватися чужими або спільними засобами особистої гігієни, у неї має бути власний рушник, як вдома, так і в дитячому садочку.

Пам`ятайте: вологі серветки, у тому числі просякнуті антисептиками, не замінюють миття рук, а лише зменшують кількість видимого бруду.

 

#ХОЦКПХМОЗУкраїни    

#ХмельницькийобласнийцентрконтролютапрофілактикихворобМОЗУкраїни

 


 

Як придбати антибіотики?

 

З 1 серпня українці можуть отримати електронний рецепт на антибіотики. Це - перший крок у боротьбі з антибіотикорезистентністю, спричиненою нераціональним використанням антибіотиків без призначення.

Зараз запуск е-рецепту на антимікробні препарати відбувається в рамках перехідного періоду. Це означає, що лікарі, котрі поки не працюють в електронній системі охорони здоровʼя, будуть виписувати пацієнту паперовий рецепт. Однак, ця норма діятиме лише до кінця року. 

Зауважимо, що рецепт на антибіотики не є чимось новим. Відсьогодні лише додається новий цифровий інструмент. 

Водночас, зважаючи на збройну військову агресію, на тимчасово окупованих територіях та у зоні ведення бойових дій - відпуск антибіотиків здійснюватиметься без рецепту лікаря.

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\антибіотик.jpg


 

COVID-19: НЕБЕЗПЕКА ПОВЕРТАЄТЬСЯ!

 

Чергова хвиля COVID-19 невпинно шириться планетою. У нашій країні захворюваність також набирає обертів, оскільки українці масово повертаються додому з Європи, а там уже протягом кількох тижнів зростає кількість нових випадків хвороби. 

На Хмельниччині, як і в державі, теж збільшується кількість нових хворих. Так, за період з 22 до 28 липня 2022 року на території області виявлено 206 осіб з підозрою на COVID-19, з них 31 дитина та 7 медпрацівників. 38 осіб були госпіталізовані, 5 з них — діти. За згаданий період одужали 122 особи, з них 11 дітей та 8 медпрацівників. На жаль, внаслідок ускладнень, спричинених COVID-19, померла 1 людина.

Загалом, від початку пандемії у Хмельницькій області на COVID-19 захворіли понад 212 тис. осіб, в тому числі більше 15 тис. дітей та майже 8 тис. медичних працівників. Понад 208 тис. осіб одужали, а 3835 громадян, на жаль, не змогли перебороти ускладнень, з них 1 дитина та 42 медпрацівники.

Фахівці нагадують, що одним із найбільш дієвих методів протистояння COVID-19 є вакцинація. Станом на 1 серпня 2022 року у Хмельницькій області щеплення отримали більше 997 тис. громадян. Так, першою дозою уже вакцинували понад 481 тис. осіб, двома дозами – майже 463 тис. осіб. Додаткову дозу отримали понад півтори тисячі громадян, а третю (першу бустерну) — майже 52 тис. осіб.

Наразі вакцинуватися проти COVID-19 можна в амбулаторіях за місцем тимчасового перебування або постійного проживання. Щоб дізнатися більш детальну інформацію необхідно звернутися за консультацією до свого сімейного лікаря або ж найближчої амбулаторії загальної практики/сімейної медицини.

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\296215031_921857409217090_7698896442781149519_n.jpg


 

З 1 до 7 серпня - Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування

 

Щороку у перший тиждень серпня світ відзначає Тиждень підтримки грудного вигодовування. Запроваджений він за ініціативи ООН у 170 країнах світу, в тому числі - й Україні. 

Мета заходу – акцентувати увагу жінок на цінності грудного вигодовування та популяризація здорового способу життя. В умовах воєнних дій грудне вигодовування набуває особливої ваги, адже є не лише найкращою їжею для немовлят та дітей грудного віку, а й методом заспокоєння дитини та її мами в моменти тривоги. 

Крім того, грудне вигодовування має довгострокову користь для матері й дитині. Воно сприяє інтелектуальному розвитку, знижує ризик ожиріння у дітей, сприяє емоційному зближенню та захищає жінок від виникнення онкологічних захворювань й діабету.

Про методи збереження та продовження лактації найкраще порадитися зі своїм сімейним лікарем чи педіатром. 

#ХОЦКПХМОЗУкраїни #ХмельницькийобласнийцентрконтролютапрофілактикихворобМОЗУкраїни

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\мама_n.jpg


 

Для тих, хто сумнівається...

 

У Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування нагадуємо вам ще раз, у чому переваги грудного вигодовування?

????Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини у харчуванні та рідині протягом перших шести місяців життя. Воно містить достатньо води. Навіть під час дуже спекотної погоди грудне молоко втамує спрагу вашого малюка.

????Протягом перших днів життя молозиво є своєрідною «першою імунізацією», яка захищає маля від хвороб.

????Грудне молоко містить усі необхідні вітаміни та мікроелементи для збалансованого розвитку дитини.

????Материнське молоко містить антитіла для захисту дитини від хвороб.

????Грудне молоко — їжа, яка завжди з вами та під рукою.

????Грудне молоко не зникає через стрес. 

????Навіть, якщо мати недостатньо харчується, вона може продовжити годувати грудьми.

????Грудне вигодовування - це найбільш гігієнічно безпечний спосіб годувати дитину, адже вам не потрібно мити чи кип’ятити посуд.

????Фізичний контакт під час годування грудьми заспокоює як дитину, так і маму.

????Годувати дитину грудьми можна до 2 років і довше.

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\296233853_921732222562942_7111483593637284642_n.jpg


 

Що робити, якщо у дитини почалася панічна атака?

 

Панічна атака – раптовий приступ сильного страху без видимої причини. Це не обовʼязково жах перед реальною небезпекою – вона може статися з будь-ким, будь-де і будь-коли. 

Якщо у дитини почався приступ паніки, спершу зарадьте фізичним симптомам, а далі пробуйте повернути до реальності, перевести увагу дитини на щось конкретне.

Психологиня Світлана Ройз радить діяти таким чином:

????прискорене серцебиття і дихання – попросіть дитину зробити кілька глибоких вдихів, а потім дихати разом з вами повільно і глибоко, так, щоб видих був довшим за вдих;

????тремтіння – потрусіть руками, а потім усім тілом, немов собака, який струшує з себе воду;

зоровий контакт – намагайтесь зловити погляд і утримувати його;

????комунікація – говоріть спокійно, повільно, звичними для дитини фразами, звертайтеся на імʼя;

????дія – дайте щось попити;

????перемикання уваги – попросіть у деталях описати якийсь предмет поруч або порахувати людей в одязі певного кольору;

????фіксування безпеки – проговоріть, що все добре, було складно, але ви впоралися, а потім разом відновіть хронологію подій.

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\1_n.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\2_n.jpg




 

C:\Users\Галчонок\Desktop\38_n.jpg


 

Якою є ситуацію із COVID-19 у Хмельницькій області за 2 місяці літа?

 

Якщо у червні 2022 року у Хмельницькій області на COVID-19 захворіли 243 особи (в тому числі 19 дітей), то у липні таких хворих виявили уже 508 (67 із них - діти). У червні внаслідок ускладнень, спричинених хворобою, померли 6 осіб, а в липні - 2. 

Найбільше випадків COVID-19 у згадані місяці фіксували у місті Хмельницький: у червні захворіли 95 громадян (в тому числі 9 дітей), а в липні - 247 осіб (30 з них - діти). 

Варто підкреслити, що якщо за 30-31 липня у Хмельницькій області було підтверджено 59 нових випадків COVID-19, то лише за 1 серпня зафіксували на 1 випадок менше. 

Тож, аналітичні дані підтверджують, що на Хмельниччині почався ріст захворюваності на COVID-19. Щоб зупинити цей процес лікарі радять дотримуватись протиепідемічних заходів та робити щеплення! Вакцини проти COVID-19 в області вдосталь!!!

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\297101420_922397819163049_465802956683453717_n.jpg


 

Розвінчуємо міфи... Антибіотики за електронним рецептом

 

З 1 серпня в Україні запрацював електронний рецепт на антибіотики. Водночас, у соцмережах вже ширяться міфи про те, як буде відбуватись відпуск антибіотиків за новими правилами. 

Спростовуємо найбільш поширені міфи: 

❌пацієнт, який знаходиться на стаціонарному лікуванні не зможе отримати антибіотик без електронного рецепта;

❌люди, котрі проживають у сільській місцевості, позбавлені можливості отримати рецепт через відсутність достатньої кількості сімейних лікарів на місцях; 

❌волонтери, які забезпечують медикаментами військових, після запуску е-рецепту не зможуть купувати антибактеріальні препарати; 

  • достовірні факти про те, як насправді отримати ліки у таких ситуаціях –

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\1.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\2.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\3.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\4.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\5.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\6.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\7.jpg

 

C:\Users\Галчонок\Desktop\8.jpg


 

ЦГЗ: в Україні на 40% збільшилась кількість випадків гострих кишкових інфекцій

 

 Про це свідчать дані захворюваності за 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Про це під час брифінгу “Літо 2022 та інфекційні хвороби: підсумки та основна профілактика” повідомили фахівці Центру громадського здоровʼя: https://bit.ly/3cTer80 

Гострі кишкові інфекції – є контактним захворюванням, що передається через споживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту. Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі, води та гігієни рук https://bit.ly/3BrGjuh 

Серед найбільш поширених захворювань реєстрували:

- ротавірусну інфекцію – 3533 випадки;

- сальмонельоз – 1028 випадків;

- шигельоз – 97 випадків;

- вірусний гепатит А – 103 випадки;

- ботулізм – 51 випадок, серед них 4 летальні. 

Більше детально - в інфографіці ⬇

Дотримуйтесь правил безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:

????стежте за гігієною рук;

????мийте їжу під проточною водою;

????термічно оброляйте їжу;

????не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках;

????не купуйте готову їжу в ятках, де неналежно зберігають продукти;

????зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;

????висушуйте посуд після його миття;

????якщо маєте сумніви щодо якості води – прокипʼятіть її;

????вакцинуйтесь.

C:\Users\Галчонок\Desktop\10.png