Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Щодо незаконної торгівлі первоцвітами

23 бер 2017

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Зокрема, підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інші.

Висока декоративність та ранній термін їх цвітіння призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання (великі міста України, Словаччини, Угорщини та Росії). Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Задля збереження рідкісних видів рослин, Мінприроди щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин. До цієї акції залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники органів внутрішніх справ, лісової охорони, громадські організації, засоби масової інформації.