Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Проходження служби у військовому резерві

25 січ 2017

Громадяни України ( крім тих, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації) в добровільному порядку можуть бути прийняті на службу у військовому резерві  Збройних Сил України та інших військових формувань (ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»). Для цього вони мають пройти професійно-психологічний відбір, за станом здоров’я бути придатними до служби у військовому резерві.

За особою, яка відповідає вимогам, укладається контракт про проходження служби у військовому резерві.

Резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування військових частин та інших військових формувань у мирний та воєнний час.

Проходження служби у військовому резерві здійснюється двома шляхами:

в мирний час – шляхом укладання контракту на проходження службу у військовому резерві в добровільному порядку (стаття 26-1 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»)

в особливий період – шляхом зарахування на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку.

Таким чином, на даний час існує дві категорії резервістів:

-ті, які уклали контракт на проходження службу у військовому резерві (в добровільному порядку) та не були призвані під час мобілізації (контракт не може бути припиненим (розірваним) в особливий період);

-ті, які зараховані на службу у військовому оперативному резерві першої черги (в обов’язковому порядку).

В той же час Постановою визначено, що оперативний резерв за черговістю залучення поділяється на резерв першої черги та резерв другої черги, на комплектування яких призначені резервісти та військовозобов’язані, як у мирний, так і у воєнний час.

При цьому, для уникнення подвійного тлумачення, необхідно розрізняти категорії резервістів (служби у військовому резерві за контрактом та служби у військовому оперативному резерві першої черги в особливий період) та види оперативного резерву (резерв першої та другої черг).

В подальшому облік резервістів здійснюється:

у військових частинах – у порядку визначеному директивою Генерального штабу ЗС України від 27.05.2015 № Д-7 “Про уточнення порядку комплектування Збройних Сил України резервістами в особливий період” (зі змінами внесеними директивою Генерального штабу ЗС України від 27.08.2015 Д-13) (далі – директива Д-7);

у військових комісаріатах – у порядку визначеному директивою Д-7, за виключення. Залучення резервістів оперативного резерву здійснюється згідно вимог Методичних рекомендацій щодо прийому, розміщення та всебічного забезпечення резервістів, порядку підготовки та проведення з ними занять, затверджених начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України 04.07.2016 року.

Резервісту компенсується:

середньомісячна заробітна плата на підприємстві за той час. що він перебував у військовій частині;

гроші за проїзд до військової частини та в зворотному напрямку.

Резервісту виплачуються (в залежності від військового звання):

грошова виплата за 30 діб підготовки: від 4800 до
6400 грн.
(у 2016 році за 10 діб підготовки резервісти отримували до 700 грн.);

одноразове грошове заохочення за підсумками року (тим, хто виконав програму зборів): від 1600 до 3100 грн.;

добові за кожен день перебування у військовій частині: від 6 до 15 грн.;

одна мінімальна заробітна плата на місяць тим, які на день призову на збори не працюють – 3200 грн.

Резервісту на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві (час проведення зборів) гарантується:

збереження робочого місця;

державне страхування, безкоштовне медичне забезпечення.

У підсумку за 30 днів зборів у 2017 році резервіст отримає:

по закінченню зборів: 50007000 грн. (в залежності від військового звання та з урахуванням добових за кожен день перебування на навчальних зборах) – буде збільшено в порівнянні з минулим роком в 2-3 рази (добові не зміняться);

за підсумками року (тим, хто виконав програму зборів): 16003100 грн.
(в залежності від військового звання);

працюючи резервісти – середньомісячну заробітну плату на підприємстві за той час. що він перебував у військовій частині;

не працюючи резервісти – одну мінімальну заробітну плату на місяць в розмірі 3200 грн. (у 2016 році зазначена сума складала 1286 грн.);

можливість зустрітися зі своїми бойовими товаришами, удосконалити свої військові навички, практично виконати стрільби з бойової зброї, тощо.

Із закінченням особливого періоду, резервісти звільняються зі служби у військовому оперативному резерві та в добровільному порядку можуть укласти контракт на проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України у військовій частині за їх вибором.

Резервісти не належать до зайнятого населення в Україні і мають право відповідно до законодавства про зайнятість населення бути визнаними безробітними та зареєстрованими у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої.

 Служба військовому резерві запроваджується з метою планомірної підготовки резервістів для комплектування Збройних Сил України, а в інших військових формуваннях – їх керівниками за погодженням з Генеральним штабом  Збройних Сил України.

Військовий комісар  Славутського ОМВК
підполковник  М. Євтушок