Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Перші кроки до створення кардіовідділення у Нетішині

20 лип 2017

У середу, 19 липня, вперше до нашого міста на запрошення міського голови Олександра Супрунюка завітав Андрій Кланца - кардіохірург, головний лікар Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру, заслужений лікар України. Як зазначає Асоціація випускників Буковинського державного медичного університету, її випускник щорічно виконує більше 400 оперативних втручань на серці різного ступеня складності. Неодноразово стажувався у провідних клініках України, Німеччини, Бельгії, Італії. Дійсний член Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів.

Зранку в середу люди, які мають серцеві захворювання та стоять на диспансерному обліку, проходили лікування в стаціонарі СМСЧ, котрі перенесли оперативні втручання на серці, побували в поліклініці КМЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин» на прийомі у лікаря-кардіохірурга Андрія Кланци.

         У Нетішині люди із серцевими захворюваннями проходять лікування в терапевтичному відділенні СМСЧ, та можливості тут не такі, як у Хмельницькому обласному кардіодиспансері. Андрій Кланца зазначив, що ми маємо величезні можливості для створення в майбутньому у нашому місті на базі СМСЧ кардіоцентру навіть регіонального рівня. А на даний час краще приїжджати в обласний центр, бо там надають безкоштовну допомогу будь-якому мешканцю Хмельниччини, що стосується кардіохірургії. При цьому лікар зазначив, що у Хмельницькому можна отримати базовий варіант надання допомоги (наприклад, кардіостимулятор, який коштує 15 тис. грн., ставлять безкоштовно). Навіть якщо й є платні послуги, вони в рази дешевші, ніж в столичних подібних центрах.

Говорив лікар Кланца і про те, що дуже важливо, аби пацієнт спочатку отримував допомогу на місці. Аби тут надавати допомогу тим, кого необхідно терміново доставити до обласного центру, треба також підготувати фахівців і мати нове та найнеобхідніше обладнання. З останнім пообіцяв допомогти і сприяти міський голова О.Супрунюк. Він же й зазначив, що перші вагомі кроки в цьому напрямку вже робляться – зовсім нещодавно за кошти з міського бюджету закуплено новий УЗД-апарат для діагностики не лише кардіологічних захворювань. Є плани для надання комплексної допомоги та навчання наших лікарів у Хмельницькому, аби вони змогли попередньо вести хворого.

Аби підготуватись до роботи кардіоцентру, необхідно зробити ремонт, підготувати спеціалістів, а ще – закупити обладнання. Як сказав Олександр Олексійович, допомогти нашому місту в цьому пообіцяв і депутат обласної ради Іван Гладуняк.

Відомий лікар, кардіохірург Андрій Іванович Кланца пообіцяв ще приїжджати до Нетішина, аби консультувати та допомагати тим, хто потребує його знань та вмінь.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
  апарату виконавчого комітету міської ради