Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У Нетішині обговорювали перегляд вартості послуг, які надаються «ЖКО»

01 сер 2017

У п’ятницю, 28 липня, в приміщенні ХАБу, відбулися громадські обговорення перегляду вартості послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надаються КП НМР «Житлово-комунальне об’єднання». На обговореннях були присутні жителі міста, місцеві депутати, представники виконавчого комітету Нетішинської міської ради, працівники КП НМР «ЖКО», громадські активісти.

Зустріч розпочалася з оголошення першого заступника міського голови Євгена Юрчука мети зібрання та плану заходу. Головний інженер «ЖКО» Леонід Добровольський повідомив присутніх, що тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій житлових будинків у Нетішині були встановлені рішенням виконавчого комітету міської ради у вересні 2016 року. За допомогою презентації розповів, що до складу тарифів входять 11 послуг, які є найбільш необхідними для забезпечення життєдіяльності будинків, зокрема, прибирання прибудинкової території та сходових кліток, вивезення та захоронення побутових і негабаритних відходів, технічне обслуговування ліфтів, технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем (гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливної каналізації), дератизація, дезінсекція, обслуговування димовентиляційних каналів, поточний ремонт конструктивних елементів будинків (ремонт покрівлі, гермо стиків, елементів благоустрою тощо), освітлення місць загального користування, підвалів, енергопостачання ліфтів, диспетчерська аварійна по ліфтах і електромережах.

З часу дії тарифу собівартість послуг значно зросла, окрім того, з початку року збільшився розмір мінімальної зарплати (3200 грн.), тоді як у діючому тарифі була розрахована мінімальна заробітна плата у розмірі 1450 грн., зросла й вартість електроенергії. «Враховуючи ці показники, діючі тарифи не відшкодовують економічно обґрунтованих витрат з надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій житлових будинків міста Нетішин, – зазначив у своїй промові Леонід Ростиславович. Він доповів, що комунальне підприємство було змушене переглянути тарифи в сторону їх підвищення та подати на розгляд виконавчого комітету міської ради новий тариф з утримання будинків та прибудинкових територій по 93 житлових будинках (вартість надання послуг розрахована окремо за кожним будинком на основі обґрунтованих нормативних витрат).

Головний інженер розповів присутнім, що «ЖКО» постійно критикують за велику чисельність працівників (наразі штат складає 286 робітників), на противагу він зазначив, що у Старокостянтинові 240 будинків обслуговує 209 працівників, а це на 166 тис. кв. м менше ніж у нашому місті, тим більше, що у Старокостянтинові немає полігону із захоронення відходів. Виступ Леоніда Добровольського викликав бурхливе обговорення серед присутніх. Усі бажаючі мали можливість задати запитання керівництву «ЖКО», зокрема, нетішинців турбували методи визначення вартості надання послуг з утримання будинків, чому одні будинки мають менший тариф ніж інші, скільки коштів було витрачено на капітальні ремонти, тощо. На всі запитання були надані відповіді.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету міської ради