Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Пам’ятаємо…

24 січ 2017

Вечір пам'яті до 73-ї річниці визволення Нетішина від нацистських окупантів

Друга світова війна нанесла Україні незворотного болю і незлічених страждань. Не оминула вона і наше місто. Окупація Нетішина наступила 4 липня 1941 року. Протягом 1941-1945 років на фронті героїчно боролися понад півтисячі жителів Нетішина та Солов’я, в боях загинуло більше трьохсот земляків. Фашисти принесли на наш край смерть і розруху: палили сільські бібліотеки, репресували євреїв, вилучали у населення продовольство та харчі. Протистоячи новій владі, багато людей вливалося до партизанських загонів. 18 січня 1944 року радянським воїнам вдалося визволити місто.

19 січня з нагоди відзначення 73-ї річниці визволення Нетішина від нацистських окупантів пройшов вечір пам’яті, приурочений цій визначній події. У малій залі Палацу культури зібрались ветерани Другої світової війни, представники міської влади і небайдужі жителі міста, аби вшанувати пам'ять героїв, чиї імена навіки вписані в історію України. Заступник директора з наукової роботи міського краєзнавчого музею Тарас Вихованець розповів про складні будні рідного Нетішина в роки нацистської окупації.

Від міської влади до присутніх звернулася заступник міського голови Ольга Бобіна. У своєму виступі вона зазначила: «На превеликий жаль, із кожним роком, місяцем, днем, що минають із Дня Великої Перемоги над нацистською Німеччиною, все більше ветеранів ідуть у безсмертя, надавши нам можливість працювати, любити, виховувати дітей і онуків. Цінуймо та бережімо тих воїнів-визволителів рідного міста, хто живе поруч з нами, і для кого цей день 73-ї річниці визволення Нетішина від нацистських окупантів має особливе значення. Шануймо і оберігаймо від життєвих негараздів всіх ветеранів Другої Світової війни». Секретар міської ради Олена Хоменко разом з начальником управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради Валентиною Склярук вручили відзнаку Президента України – ювілейну медаль «70 років Перемоги над нацизмом» та квіти визволителям Нетішина, побажавши їм міцного здоров’я, пошани від молодого покоління і довгих років життя. Також цього дня керівництво міста разом з ветеранами поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам та згадали всіх тих, хто самовідданою працею наближав поразку ворога. Сімдесят три роки відділяє нас від тих днів, коли Нетішин був звільнений від фашистських загарбників. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ 
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради