Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ОСББ у Нетішині: крок за кроком до реалізації

21 лют 2017

Протягом останніх років в Україні актуальним є питання створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) як альтернативи сучасній системі житлово-комунального господарства.

ОСББ — це юридична особа, неприбуткова організація, створена власниками квартир та приміщень будинку для поліпшення процесів використання свого майна та управління ним. Статус юридичної особи дозволяє ОСББ мати печатку та власний банківський рахунок, укладати цивільно-правові договори.

Основне призначення ОСББ полягає в покращенні стану утримання житлових будинків та прибудинкової території; сприяння членам об’єднання в одержанні якісних комунальних послуг; раціональне використання платежів мешканців; управління спільною власністю.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків надає мешканцям будинку ряд переваг та можливостей, які не мають жителі будинків, що перебувають у підпорядкуванні ЖЕКа, а саме, завдяки ОСББ мешканці будинку можуть самостійно складати кошторис утримання своєї квартири, визначати розмір внесків на утримання будинку, формувати штатний розклад та персональний склад працівників, які обслуговують будинок, і встановлювати їм заробітну плату (управитель, сантехнік, двірник, електрик, бухгалтер, консьєрж, тощо), вибирати найкращого виконавця житлово-експлуатаційних послуг (вивіз сміття, обслуговування ліфту, дезинфекція, ремонтні роботи тощо), визначати черговість проведення поточного ремонту і контролювати його якість тощо, отримати при будинкову територію у приватну власність і самостійно приймати рішення щодо її виконання, більш результативно, ніж ЖЕКи та окремі громадяни, вимагати від постачальників комунальних послуг виконання умов угод.

Окрім цих переваг, ОСББ мають ще ряд додаткових можливостей, що визначені законодавством.

Як юридична особа ОСББ може отримувати кредит на проведення ремонтів, установку лічильників, облаштування прибудинкової території тощо. Приватизація нежитлових приміщень будинку може здійснюватися лише за погодженням з правлінням ОСББ, причому першочергове право на викуп таких приміщень має саме ОСББ.

На останній 23-й сесії Нетішинської міської ради VII скликання депутатами було затверджено Положення про порядок підтримки (ОСББ) у проведенні капітальних ремонтів, реконструкції та технічного переоснащення багатоквартирних будинків міста Нетішин, яке було розроблене директором фонду комунального майна міста Оксаною Охримчук та депутатом Нетішинської міської ради VII скликання від партії «Воля» Романом Кузівим.

Основною метою розробки Положення є співфінансування капітальних ремонтів, реконструкцій та технічного переоснащення багатоквартирних будинків міста Нетішина, з метою забезпечення їх належного інженерно-технічного та санітарного стану, реалізації прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання, а також забезпечення сприяння співвласникам у ремонті та благоустрою спільного майна з боку територіальної громади. 

Розроблене Положення дасть змогу ОСББ міста Нетішин отримати допомогу у фінансуванні при проведенні капітального ремонту та відшкодувати відсотки за кредит на проведення капремонту багатоквартирного будинку. Для цього необхідно подати на розгляд конкурсної комісії заявку та повний пакет документів.

За додатковою інформацією звертайтесь у Фонд комунального майна міста Нетішин або за тел. 9-11-26.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради