Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Нетішинці навчались, як підвищити прозорість та відкритість муніципалітетів

05 вер 2017

У червні українськими представниками міжнародної антикорупційної мережі Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти було презентовано рейтинг прозорості 100 міст. Експерти дослідили міста за 91 показником, які характеризують 13 сфер і галузей. Зокрема, бралася до уваги інформація про роботу органів місцевої влади, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів,  соціальні послуги, кадрові питання, професійну етику та конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства, а також освіту. Лише 6 міст зі 100 перетнули позначку в 50 балів. Нетішин отримав від фахівців – 41,2 бали та 41 місце в рейтингу прозорості та відкритості.

В рамках проекту, 1-2 вересня, у Хмельницькому пройшов семінар, присвячений підвищенню показників відкритості муніципалітетів. Захід зібрав більше пів сотні журналістів, активістів та представників місцевої влади з різних куточків України. Серед них делегація з Нетішина – заступник міського голови Ольга Бобіна, спеціаліст відділу з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ виконавчого комітету міської ради Катерина Костецька, менеджер проектів «Агенції місцевого розвитку» Вікторія Гаврилюк і фахівець Вікторія Сидорук.

Протягом двох днів спікери семінару – директор Transparency International (Словаччина) Габріель Шіпош, експерт ГО «Громадський контроль» Ілля Рибаков, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, експерт партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Микола Орлов, аналітик Transparency International Україна Дмитро Якимчук ділилися досвідом і найкращими практиками у сфері підвищення прозорості міст. Особлива увага фахівців була приділена боротьбі з корупцією в муніципалітетах, типовим проблемам в сфері закупівель в Україні, механізмам забезпечення ефективної роботи комунальних підприємств, в контексті прозорості та зрозумілості для громади, кадровій політиці та подоланню конфлікту інтересів, впливу нового антикорупційного законодавства на роботу службовців та місцевих депутатів. Окрім того, під час тренінгу Нтішин було виділено як одне з тих міст, що непогано справляється з роботою щодо відкритості муніципалітету. Наприкинці заходу присутні взяли участь у постановці типових ситуацій, з якими щодня стикаються представники органів місцевого самоврядування, журналісти і активісти, з метою пошуку оптимальних варіантів їх вирішення.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради