Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Житлові питання Нетішина

21 лют 2017

Проблема забезпечення громадян житлом є надзвичайно болючою для України. У спадок від СРСР залишилися величезні черги на одержання житла, а впровадження ринкових відносин ще більш загострило цю проблему.

В обласному часописі «Подільські Вісті» від 9 лютого 2017року № 15-16 було надруковано статтю під назвою «Дім, в якому я не живу», автором якої є  Олександр Шевчук. В матеріалі автор звинувачує міського голову Олександра Супрунюка у проблемі нестачі житла у місті Нетішині, а зокрема, розподілу житлової площі в гуртожитках.

Гуртожиток – це жила будівля, де громадянам, у зв’язку з трудовими відносинами або навчанням у навчальному закладі освіти, за спеціальними ставками оплати згідно з ордером, виданим власником гуртожитку, надається у тимчасове користування жила площа, тощо.

У Нетішині є 11 гуртожитків, 9 з яких знаходяться на балансі та обслуговуванні КП НМР «ЖКО» і 2 перебувають у державній власності (йдеться про ті, що розташовані на території Нетішинського професійного ліцею).

Водночас, нетішинські гуртожитки – це будівлі або «секційного» типу (на Курчатова, 1, Незалежності, 18, Варшавська, 9 та Незалежності, 12), або «блочного» типу (на Набережній 1, 3, 5 та 7). Заключний із дев’яти гуртожитків (на Незалежності, 10) залишається наразі єдиним, призначення якого – проживання одиноких громадян у жилих приміщеннях, що перебувають у користуванні кількох осіб, які не перебувають мiж собою в сімейних відносинах. «Змішаний» тип гуртожитків у місті майже відсутній.

Приблизно з середини 2011 року, за ініціативи тодішнього міського голови Ольги Омельчук, у Нетішині була сформована черга громадян на одержання житлової площі у гуртожитках міста. Передувало цьому прийняття двох рішень виконкому міськоїради – від 25 червня 2011 року № 177 «Про комісію з питань використання житлової площі у гуртожитках, що перебувають у комунальній власності міста Нетішина» та від 20 липня 2011 року № 209 «Про затвердження положень щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків міста», якими регулювались питання про надання житлових приміщень у гуртожитках. У зв’язку з цими рішеннями сталося так, що через існування черги, не могли отримати жилу площу ті робітники і службовці, котрі впродовж багатьох років працюють на розвиток рідного міста, натомість до неї миттю «записалися» пільгові та інші категорії громадян, які місту мало чим допомогли. Вищезгадані рішення проіснували близько 5 років.

Довгий час підстав для скасування рішень, які фактично не допомогли вирішити житлові проблеми громадян міста, не знаходилося. Ситуацію виправило Положення про гуртожитки, затверджене наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27 квітня 2015 року № 84. У ньому чітко зазначається, що гуртожиток – це спеціально споруджений або переобладнаний житловий будинок, який використовується для проживання працівникiв, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання; жила площа в гуртожитках надається незалежно вiд черговості, наявності пільг тощо; житлова площа в гуртожитках надається в розмiрi не менше 6 квадратних метрів на одну особу; жила площа в гуртожитках не надається особам, які забезпечені житлом у тому самому населеному пункті, де зареєстровано гуртожиток.

Як наслідок, 11 лютого 2016 року на засіданні виконавчого комітету міської ради було затверджене нове Положення про порядок надання житлової площі у гуртожитках, що перебувають у комунальній власності міста Нетішина.

Проте, протягом двох років (саме стільки часу обіймає цю посаду діючий міський голова Олександр Супрунюк) в гуртожитках міста було звільнено 9 орендованих приміщень, видано 27 ордерів на житлові приміщення в гуртожитках та 5 ордерів на квартири.

Надано житло у гуртожитку по вул. Незалежності, 18 для сім’ї загиблого воїна АТО, а для багатодітної сім’ї було надано соціальну квартиру.

Наразі, відповідно до рішення комісії з житлових питань, розподіл та видача житла тепер здійснюється безпосередньо самими організаціям та установам. Перевага надається працівникам бюджетних організацій. Звільнено 7 кімнат та присвоєно номери кімнат у гуртожитку № 6 на третьому поверсі, де орендувала приміщення Державна фіскальна служба. Завдяки реформуванню, відділення було перенесене у Славуту.

Відтак, кількість 20 приміщень у гуртожитках міста перебувають в оренді, терміни дії договорів оренди у них закінчується у 2017-2019 роках. З метою подальшого звільнення житлової площі, договори оренди з державними і комерційними структурами не будуть  подовжуватися.

Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» передбачено, що громадяни, які проживають у гуртожитках, що є об’єктами права державної чи комунальної власності, та на яких поширюється дія цього Закону, мають право на приватизацію займаного житла у вигляді окремої кімнати (кількох кімнат, жилих блоків, секцій). При цьому право на приватизацію житла у гуртожитках мають особи, яким було надано відповідну житлову площу згідно ордеру, та зареєстровано місце проживання на такій жилій площі строком не менш ніж п’ять років.

Стосовно приміщення на проспекті Курчатова,1, в якому розташований відділі з організації діяльності ЦНАП. Це приміщення не було і не могло бути використане як житлове, так як в ньому від самого початку був розміщений об’єкт громадського харчування (кафе «Айвенго»). В місті будується комерційне житло. Забудовники купують земельну ділянки, кошти надходять у бюджет міста, тому у житловий фонд квартири не виділяються (вони можуть бути надані виключно за ініціативи забудовника). Тому на двадцять третій сесії Нетішинської міської ради VII скликання, котре відбулось 14 лютого 2017 року, було затверджено програму «Муніципальне житло м. Нетішина на 2017-2027 роки». В бюджет міста закладаються кошти для будівництва муніципального житла.

Міська влада робить усе можливе для покращення розвитку інфраструктури та житлових умов мешканців міста. 

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради