Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

«Доступні ліки» у Нетішині: які місцеві аптеки працюють за урядовою програмою?

13 кві 2017

1 квітня цього року в Україні стартувала програма «Доступні ліки», яка дозволить громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми. У списку препаратів більш як 150 лікарських засобів.

Вже 7 квітня урядовий проект запрацював і в Нетішині. Механізм роботи програми наступний: держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, виробник (дистриб’ютор) якого подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно. Препарат, ціна на який не перевищує граничну оптово-відпускну ціну, пацієнт може отримати, доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку та фактичною ціною препарату. Препарати за Програмою можна отримати в трьох аптеках нашого міста. Зокрема, аптеки «Глорія», «ФарМо» і «СВК ФАРМ» уклали угоди з поліклінікою для співпраці в проекті.

Як отримати безкоштовні ліки? 

Для отримання препаратів необхідно звернутись до лікаря, отримати рецепт, при цьому рецепт виписується не за торговельною назвою, а за міжнародною непатентованою назвою та завітати до аптеки з позначкою «Доступні ліки».

Чи може пацієнт отримати безкоштовні ліки без рецепта? 
Уряд не буде обмежувати вільний ринок ліків. Якщо пацієнт бажає придбати випробувані ним ліки, не маючи рецепта від свого лікаря, – він може це зробити у будь-якій аптеці. Проте у такому випадку аптека не матиме підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою. Перелік лікарських засобів, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», ви знайдете у Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за посиланням http://www.moz.gov.ua/docfiles/dn_20170403_360_dod.pdf.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради